Zwolle maakt de finale van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland compleet

Gemeente Zwolle is de laatste finalist van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland! Van alle gemeenten in Nederland maken Zwolle, Hardenberg, Oude IJsselstreek, Stein en Harderwijk nog kans om de prijs voor de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland in de wacht te slepen. Lees hier meer over de toegankelijkheid in de gemeente Zwolle.

Voor het stadhuis in Zwolle staat het vier meter hoge opblaaskunstwerk. Op de voorgrond ontvangt de wethouder een bos bloemen van de organisatie. Eromheen staan en zitten verschillende ervaringsdeskundigen.

Op het Stadhuisplein in Zwolle werd voor de laatste keer een kunstwerk opgeblazen. Het kunstwerk is bedoeld om de finalist in het zonnetje te zetten en nog meer aandacht voor toegankelijkheid te vragen. Het is gemaakt in samenwerking met Museum van de Geest I Outsider Art en Jan Hoek van Stichting Captain Hoek. Het kunstwerk is geïnspireerd op een kunstwerk van Masayoshi Hanawa. Outsider art is verrassende, niet-gepolijste kunst van originele kunstenaars. Soms van mensen met een beperking, maar altijd van mensen die zich niet zoveel aantrekken van de regels van de reguliere kunstwereld.

Toegankelijkheid in Zwolle

Het Superteam bezocht Zwolle in de halve finale en was heel erg enthousiast over de VR-ervaring die ze hadden in de Sassenpoort. Ook waren Zjos Dekker en Eva Eikhout het allebei eens over de wethouder: ”hij was oprecht en heel goed bezig, dat merkte je direct.”

Zwolle heeft al in 2013 het VN-verdrag Handicap ondertekend. Nederland deed dit pas vijf jaar geleden. Ervaringsdeskundige Ingrid van der Veer vertelt dat er in samenwerking met scholen al snel contact met de jeugd wordt gezocht: ‘dit maakt veel indruk en zorgt ervoor dat kinderen niet onbekend en onbemind zijn’.

De afgelopen weken kon er gestemd worden op de twaalf halve finalisten van de verkiezing: Hardenberg, Beek, Sint Anthonis, Stein, Oude IJsselstreek, Waalwijk, Westland, Rotterdam, Meierijstad, Zwolle, Noordenveld en Harderwijk. De vijf gemeenten met de meeste stemmen zijn nu door naar de finale.

De winnaar van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland wordt op 7 oktober bekend gemaakt. Wie de winnaar wordt bepaald een vakjury. Leonard Geluk (directeur VNG), Rick Brink (Directeur Belangenbehartiging bij Stichting Studeren & Werken op Maat), Illya Soffer (Directeur Ieder(in), Sheila Oroschin (Sociaal ondernemer en Tako Rietveld (Kindercorrespondent) zitten samen in de jury. Ook de winnaar van de aanmoedigingsprijs wordt bekend gemaakt door de jury.