Wat betekent toegankelijkheid voor Eva Eikhout, de presentatrice van het Superteam?

Superteam
Foto van Eva Eikhout, presentatrice van het Superteam De afbeelding bestaat uit twee foto’s. De foto’s zijn versneden, waardoor je Eva op twee verschillende manieren ziet. De hoofdfoto bestaat uit een portretfoto waarbij Eva recht in de camera kijkt. In de uitsnijding zie je Eva lachen naar een miniatuur uitgave van een potje Nutella. Deze klemt ze tussen haar nek en arm. Dit is Eva haar manier om iets vast te houden, want ze heeft korte armen.

Wil je dit verhaal liever beluisteren? Klik dan hieronder om Eva te horen vertellen:

Eva Eikhout is de presentatrice van het Superteam van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Naast de presentatie van het superteam werkt ze ook bij BNNVARA:

“Ik ben Eva Eikhout. Als programmamaker en presentatrice werk ik bij BNNVARA. Twee-en-half jaar geleden zeiden drie vrienden onafhankelijk van elkaar dat ik me moest aanmelden voor de BNN Academy. Ik kende het nog niet, het is een leertraject waarbij je wordt opgeleid tot mediaprofessional. Dat is goed gelukt. Ik maakte de online-serie Weet wat je date. Over hoe het is om te daten met een beperking. Dat weet ik als geen ander. Ik heb een beperking, mijn armen en benen zijn extreem klein. Ook is er net een programmaformat goedgekeurd waar ik aan werk, maar daar mag ik nog niks over zeggen. Dat zie je vanzelf.

Ooit hoop ik een eigen talkshow te hebben. Ik wil ook programma’s maken die niet gaan over toegankelijkheid of mijn beperking. Ik ben veel meer dan dat. Ik ben geen verlegen persoon. Als ik iets vind, zeg ik er wat van of doe ik er wat aan. Toen ik begon met mijn studie aan de hogeschool in Nijmegen heb ik zelf met een aannemer gebeld. Of hij het invalidentoilet voor mij geschikt kon maken. Zo was het snel geregeld. Als ik had moeten wachten op de hogeschool, had ik veel langer moeten wachten en al die tijd niet naar de wc gekund.

“Ik vind het heel belangrijk dat iedereen door de voordeur naar binnen kan. Dat is waar toegankelijkheid voor mij begint.”

Ik droom niet van een perfect toegankelijke wereld. Het is voor mij belangrijk dat mensen nadenken over hoe het is voor mensen met een beperking. Ik word al heel blij als ik bij de voordeur van een restaurant een rijplaat zie liggen, waardoor iemand in een rolstoel gewoon naar binnen kan. Dan voel ik me welkom. Als het dan binnen nog niet perfect toegankelijk is, kan ik dat makkelijker accepteren. 

Het zit in de kleine dingen. Daarom heb ik op de foto ook een mini-potje Nutella vast. Het laat zien dat ik van de kleine dingen het meest geniet. En dat is ook hoe ik over toegankelijkheid denk: als iedereen kleine aanpassingen doet, kan de wereld voor zoveel mensen een beetje mooier worden. Waarom zou je die impact niet maken?”