Verrassingsbezoek aan de finalisten met opblaaskunstwerken!

informatie

Deze week brengen we een verrassingsbezoek aan de vijf gemeenten die in de finale staan van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Tijdens dat bezoek plaatsen we een groot opblaaskunstwerk op een locatie in de gemeente, om aandacht te vragen voor de finale van de verkiezing en om de finalisten in het zonnetje te zetten! Deze opblaaskunstwerken zijn gemaakt in samenwerking met Museum van de Geest I Outsider Art en geïnspireerd op kunstwerken van Masayoshi Hanawa en Maurits Sterkenburg. Outsider art is verrassende, niet-gepolijste kunst van originele kunstenaars. Soms van mensen met een beperking, maar altijd van mensen die zich niet zoveel aantrekken van de regels van de reguliere kunstwereld.

Nadat de kunstwerken voor de verkiezing hebben rondgereisd door Nederland, worden ze opgenomen in de collectie van het Museum van de Geest. Je vindt hieronder meer informatie over de kunstenaars en hun kunstwerken.

Opblaasbaar kunstwerk, gebaseerd op het werk van Masayoshi Hanawa

Masayoshi Hanawa
(1981) Japan

Je ziet hier een opblaasopblaasinstallatie van een kunstwerk van Masayoshi Hanawa. De opblaasinstallatie is vier meter hoog en heeft de vorm van een grote pop. De pop heeft hoekige vormen en een patroon van gekleurde mozaïek. De pop heeft grote ogen en staat met de benen en armen gespreid. Het originele kunstwerk is momenteel te zien in Museum van de Geest | Outsider Art in Amsterdam. Wil je meer horen over het kunstwerk, luister dan de audiobeschrijving hieronder.

Audiobeschrijving kunstwerk Masayoshi Hanawa

Over de kunstenaar:

In een huis in het bos, grotendeels alleen, brengt Hanawa zijn jeugd door. Zijn moeder werkt ’s nachts en om zijn angsten op afstand te houden tekent hij monsters die hem beschermen. Ook als volwassene blijft hij deze wezens bedenken. Ze ontstaan op papier en in keramieken vorm. Soms maakt hij ze op een zachte katoenen stof die hij kan opvouwen en overal naartoe kan meenemen.

Inmiddels woont en werkt Hanawa in Tokyo en staat hij internationaal bekend om deze kleurrijke monsters die hij ‘Hanawanders’ noemt. Hanawa benadrukt dat de monsters er niet zijn om mensen bang te maken, maar om van te genieten.

Opblaasbaar kunstwerk, gebaseerd op het werk van Maurits Sterkenburg

Maurits Sterkenburg
(1987) Nederland

Je ziet hier een opblaasinstallatie van een kunstwerk van Maurits Sterkenburg. De opblaasinstallatie is vier meter hoog en heeft de vorm van een grote pop. De pop heeft een groot rond hoofd van pluizig wol, een kort lijf met twee benen van gekleurd woldraad, en lange armen met grote vingers van gekleurd woldraad.

Het originele kunstwerk is momenteel te zien in Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem.

Wil je meer horen over het kunstwerk? Luister dan naar de audiobeschrijving hieronder.

Audiobeschrijving kunstwerk Maurits Sterkenburg

Over de kunstenaar:

Achter in de auto speelde Sterkenburg als kind veel met draadjes wol. Betoverd door dieren en kleuren knoopte hij van de draden bijzondere wezentjes. Later ontdekt hij het vlechten en vingerhaken en past hij verschillende technieken toe om kleurrijke poppen te maken. Voor deze kunstvorm bedenkt Sterkenburg de naam kolozaïk: een kolos gekleurd als in een mozaïek, bestaande uit (acryl)wol.

Inmiddels heeft Sterkenburg zich ook ontwikkeld als schilder en dichter, hij publiceerde diverse bundels en treedt regelmatig op als ‘spoken word’ artiest.

Over Museum van de Geest

Museum van de Geest | Outsider Art is het enige museum in Nederland dat (internationale) outsider art laat zien. In het museum in Amsterdam tonen kunstenaars hun binnenwereld aan de buitenwereld via outsider art. Eind september is er een unieke samenwerking te zien tussen modeontwerper Duran Lantink en de makers van deze kunst, een prachtige kans om deze bijzondere talenten in de spotlight te zetten. Tentoonstelling ‘Democracy’ is te zien vanaf 24 september 2021 t/m 6 juni 2022 in Museum van de Geest | Outsider Art, gevestigd in de Hermitage Amsterdam en hier zullen de opblaaskunstwerken van Masayoshi Hanawa en Maurits Sterkenburg te zien zijn.

Het Museum heeft nog een vestiging in Haarlem dat de kracht en kwetsbaarheid van de menselijke geest in beeld brengt. Je wordt uitgedaagd om met een open blik naar je eigen geest te kijken en die van anderen.