Oude IJsselstreek naar finale verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

Oude IJsselstreek is samen met Stein, Hardenberg en Harderwijk genomineerd voor de finale van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland! Vanmiddag wordt de vijfde en laatste gemeente bekendgemaakt. Lees hier meer over de toegankelijkheid in Oude IJsselstreek.

Het opblaasbare kunstwerk in Oude IJsselstreek. Op de achtergrond een industrieel gebouw van het DRU-terrein. Op de voorgrond veel ervaringsdeskundigen en de wethouder. De wethouder krijgt een bosje bloemen van de organisatie.
Drukte bij het kunstwerk op het Industrieterrein DRU in gemeente Oude IJsselstein.

Op het industrieterrein DRU stond donderdagochtend een vier meter hoog opblaaskunstwerk. Het kunstwerk is bedoeld om de finalist in het zonnetje te zetten en nog meer aandacht voor toegankelijkheid te vragen. De wethouder, ambtenaren en ervaringsdeskundigen waren aanwezig om het kunstwerk te bekijken! Het kunstwerk is gemaakt in samenwerking met Museum van de Geest I Outsider Art en Jan Hoek van Stichting Captain Hoek. Het is geïnspireerd op een kunstwerk van Maurits Sterkenburg. Outsider art is verrassende, niet-gepolijste kunst van originele kunstenaars. Soms van mensen met een beperking, maar altijd van mensen die zich niet zoveel aantrekken van de regels van de reguliere kunstwereld.

Toegankelijkheid in Oude IJsselstreek

In Oude IJsselstreek hebben ze de werkgroep Onbeperkt Meedoen, een team van ervaringsdeskundigen waar ze veel mee samenwerken. Burgemeester Otwin van Dijk zit zelf in een rolstoel, iets wat Nik van Hoogstraten uit het Superteam mooi vond om te zien: ”Dit laat zien dat ze toegankelijkheid serieus nemen. Ook kan hij helemaal zichzelf zijn. Hij draagt Allstars en trekt zich niks aan van wat normaal is. Dat zegt heel veel over de gemeente.”

Er waren nog twaalf gemeenten in de race om de felbegeerde titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland in de wacht te slepen. Hardenberg, Beek, Sint Anthonis, Stein, Oude IJsselstreek, Waalwijk, Westland, Rotterdam, Meierijstad, Zwolle, Noordenveld en Harderwijk. Van deze twaalf gemeenten gaan de vijf gemeenten met de meeste stemmen door naar de finale.

De winnaar van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland wordt op 7 oktober bekend gemaakt. Wie de winnaar wordt bepaald een vakjury. Leonard Geluk (directeur VNG), Rick Brink (Directeur Belangenbehartiging bij Stichting Studeren & Werken op Maat), Illya Soffer (Directeur Ieder(in), Sheila Oroschin (Sociaal ondernemer en Tako Rietveld (Kindercorrespondent) zitten samen in de jury. Ook de winnaar van de aanmoedigingsprijs wordt bekend gemaakt door de jury.

Een van de kunstwerken tijdens het flitsbezoek aan Oude IJsselstreek

Ben je ook zo nieuwsgierig naar de laatste finalist van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland? Blijf dan onze website en socialemediakanalen bezoeken!