Harderwijk bereikt finale verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

Naast gemeente Stein heeft ook Harderwijk genoeg stemmen weten te behalen om de finale van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland te bereiken! Dit werd onthuld met een flitsbezoek aan de gemeente. Met vier meter hoog kunstwerk op de boulevard bij de Vischpoort werd aandacht gevraagd voor de finale van de verkiezing en om de finalisten in het zonnetje te zetten! Met de verkiezing worden gemeente gestimuleerd en geïnspireerd om aan hun toegankelijkheid te werken, iets wat hard nodig is voor de vier miljoen Nederlanders met een beperking of chronische ziekte. Lees hier meer over de toegankelijkheid in de gemeente Harderwijk.

Het opblaasbare kunstwerk voor de Vischpoort in Harderwijk. Op de voogrond enkele ervaringsdeskundigen en wethouders.

Het opblaaskunstwerk is gemaakt in samenwerking met het Museum van de Geest I Outsider Art en Jan Hoek van Stichting Captain Hoek. Het is geïnspireerd op een kunstwerk van outsider artist Maurits Sterkenburg. Outsider art is verrassende, niet-gepolijste kunst van originele kunstenaars. Soms van mensen met een beperking, maar altijd van mensen die zich niet zoveel aantrekken van de regels van de reguliere kunstwereld.

Toegankelijkheid in Harderwijk

Het Superteam van makers en ervaringsdeskundigen maakte een korte reportage over de toegankelijkheid in Harderwijk. Schrijver Wirin Jewlal was zeer te bespreken over de gemeente: ‘’ Ik vond de plaats erg leuk. En de wethouders waren echt begripvol. Ze begrepen de vragen goed en gaven direct antwoord en lulde er niet om heen.’’ Duidelijke taal!

Eva Eikhout, presentatrice bij BNNVARA, zag dat er in Harderwijk met simpele oplossingen veel wordt bereikt. Bijvoorbeeld tijdens het uitstapje naar de boulevard, waarbij je met een ramp heel dichtbij het water kon komen ook als je in een rolstoel zit. ‘’Heel vet dat ze de doelgroep zo goed betrekken.’’

De afgelopen weken kon heel Nederland stemmen op de twaalf overgebleven gemeenten. Hardenberg, Beek, Sint Anthonis, Stein, Oude IJsselstreek, Waalwijk, Westland, Rotterdam, Meierijstad, Zwolle, Noordenveld en Harderwijk.  De vijf gemeenten met de meeste stemmen gaan door naar de finale.

Een vakjury bepaalt wie de winnaar wordt van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Deze jury bestaat uit Leonard Geluk (directeur VNG), Rick Brink (Directeur Belangenbehartiging bij Stichting Studeren & Werken op Maat), Illya Soffer (Directeur Ieder(in), Sheila Oroschin (Sociaal ondernemer en Tako Rietveld (Kindercorrespondent).

De komende dagen maken we bekend wie samen met Harderwijk en Stein in de finale staan. Blijf dus kijken op onze website en op onze socialemediakanalen!