Oude IJsselstreek

Met een burgemeester in een rolstoel kan het niet anders dan dat wij toegankelijkheid belangrijk vinden. Maar dat is zeker niet de enige reden. De gemeente Oude IJsselstreek wil letterlijk en figuurlijk een gemeente zonder drempels worden. En dat doen we niet alleen, maar samen. Samen met ervaringsdeskundigen (onze werkgroep Onbeperkt Meedoen) waar we ontzettend trots op zijn.

Deze content is beschikbaar na het accepteren van cookies.

In deze video gaat het Superteam langs bij de gemeente Oude IJsselstreek om te kijken hoe toegankelijk het er is.

Die samenwerking heeft al geleid tot mooie projecten waarin vooral bewustwording centraal staat. Zo laten we kinderen ervaren hoe het is om met een beperking te leven in ons scholenproject. En we zoeken de breedte op. Het gaat niet alleen om die letterlijke drempels, maar vooral ook de figuurlijke. Dingen die voor veel mensen vanzelfsprekend zijn, maar ontzettend belangrijk voor mensen met een beperking om mee te kunnen doen. Als je een darmaandoening hebt ga je toch fijner boodschappen doen als je weet dat je ergens naar het toilet kunt. En hoe fijn is het dat brieven goed leesbaar zijn en een website een voorleesfunctie heeft wanneer je slechtziend bent? Aanpassingen die we hebben gerealiseerd omdat we vinden dat iedereen ook écht mee moet kunnen doen. 

Je kunt overal genieten, óók in een rolstoel of scootmobiel!

Roy Splithof Werkgroep Onbeperkt Meedoen

Maar er is nog veel meer. We willen aan de slag met inclusief onderwijs, het verbeteren van de toegankelijkheid van onze recreatieve voorzieningen, stappen zetten richting een inclusieve arbeidsmarkt en noem maar op. We zijn gestart, maar nog lang niet klaar. Op weg naar een toekomst waarin een verkiezing voor de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland niet meer nodig is. Omdat het normaal is dat we rekening houden met iedereen!

Deze content is beschikbaar na het accepteren van cookies.

Roy Splithof

Roy Splithof, afgekeurd in 2008, actief in de werkgroep Onbeperkt Meedoen. Ik ben zeer tevreden over de gemeente Oude IJsselstreek, goed toegankelijk, genoeg te beleven, dus DIT is mijn gemeente. De toegankelijkheid is goed, brede fietspaden, makkelijk in winkels rond kunnen rijden en als natuurliefhebber zit je hier helemaal goed. Je kunt overal genieten, óók in een rolstoel of scootmobiel!

Sandra Gosseling, werkgroep Onbeperkt Meedoen

Sandra Gosseling-Massop maakt deel uit van de werkgroep Onbeperkt Meedoen. Ook hielp ze bij het opzetten van de toilettenactie, is ze ambassadeur inclusieprojecten bij de gemeente en ambassadeur bij de toiletalliantie.

 

De gemeente Oude IJsselstreek is heerlijk wonen voor mensen met én zonder beperking. Begin 2018 is uit een aantal ervaringsdeskundigen de werkgroep Onbeperkt Meedoen ontstaan. We werken niet onder of voor de gemeente, de gemeente is juist een deel van onze groep, we doen het samen! Ons motto: ‘Ut kump goed.’

Projecten over toegankelijkheid in de gemeente Oude IJsselstreek

De gemeente en werkgroep Onbeperkt Meedoen werken samen aan verschillende projecten onder andere:

  • Project semi-openbare toiletten
  • Prikkelarme kermis
  • Adviesgroep (o.a. gebruik scootmobiel)
  • Toegankelijke website
  • Toegankelijke evenementen
  • Scholenproject

Bekijk de filmpjes van deze projecten op: https://www.oude-ijsselstreek.nl/projecten-van-de-werkgroep-onbeperkt-meedoen

Wethouder Janine Kock

Oude IJsselstreek wil een gemeente zijn zonder drempels; waarin iedereen kan meedoen, zijn talenten kan inzetten en waar je niet buitengesloten wordt vanwege een beperking. Toegankelijkheid is door onze eigen inwoners op de kaart gezet. Door de fijne samenwerking hebben we al veel stappen gezet op weg naar een toegankelijke gemeente.

Tips voor het verbeteren van de toegankelijkheid in andere gemeenten?

Het allerbelangrijkste is een goede samenwerking met ervaringsdeskundigen. Neem ze serieus en probeer echt samen aan toegankelijkheid te werken. Want dan kun je zoveel meer bereiken!

Wat ook helpt is vooral doen in plaats van denken. Start gewoon met een klein project in plaats van het maken van een dik beleidsplan. Van het één komt het ander en zo ontstaan mooie dingen.

En vergeet ook de interne organisatie niet. Enthousiaste collega’s zijn zo belangrijk om er een succes van te maken.

Meer informatie: https://www.oude-ijsselstreek.nl/werkgroep-onbeperkt-meedoen

Werkgroep Onbeperkt Meedoen